USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BUSİAD: 2016’da basiretli para politikası bekliyoruz

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, 2015 yılı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Baylan “2016 yılı için küresel likidite koşullarının daha sıkı olması ekonominin kur ve faiz değişimlerine duyarlılığını artırmaktadır. Bu konuda para politikasının basiretli bir biçimde uygulanmasının önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz” dedi.

BUSİAD: 2016’da basiretli para politikası bekliyoruz
04-01-2016 16:35
Google News

Baylan, enflasyon verilerini değerlendiren bir açıklama yaptı. Aralık 2015’te tüketici fiyatlarının % 0,21 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranının % 8,81 düzeyine yükseldiğini hatırlatan Baylan, “Yıllık enflasyon oranının Aralık ayında yükselmesinde, aylık düzeyde gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki fiyat artışları etkili olurken, yıllık olarak lokanta ve oteller grubu fiyat artışları ve eğlence-kültür grubu enflasyonu olumsuz etkilemeye devam etmiştir. Böylelikle enflasyonun son 12 aylık dönemde en yüksek düzeye ulaştığı görülmektedir” dedi.

Faiz oranlarının sabit tutulmasında, enerji fiyatlarındaki olumlu gelişmelere rağmen özellikle 2015 yılının ilk yarısından itibaren etkili olan ve Merkez Bankası’nın her ay dile getirdiği döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileştirmeyi geciktirmesinin, küresel piyasalardaki belirsizlikler ve özellikle işlenmemiş gıda grubu fiyatlarındaki oynaklıkların etkili olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Baylan şöyle devam etti:

“TCMB, 2015 yılı ilk 3 çeyreğinde yaşanan TL’deki birikimli değer kayıplarının enflasyon üzerinde bir süre daha etkili olacağını öngörmektedir. Nitekim orta vadede enflasyon bekleyişleri yüksek düzeyini korurken, asgari ücret seviyesindeki artış, hizmet sektörü enflasyonunun yüksek seyri ve olası kamu fiyat ayarlamalarına bağlı olarak enflasyonist baskıların 2016 yılında da sürmesi söz konusudur. Ayrıca, 2008 krizinden bu yana ortalama %8,1’lik düzeyde seyreden enflasyon,  %5 olarak benimsenen hedefe bir türlü yakınlaşmamaktadır. TCMB’nin Ocak 2016’dan itibaren kademeli olarak tek faiz oranının kullanıldığı para politikasına dönüş için harekete geçmesi gereği ve beklentisi hakim olsa da büyüme performansının güçlü olmadığı bir ortamda, TCMB’nin belirgin bir biçimde faiz artırması beklenmemektedir. Ancak para politikası ve faizler ile ilgili tartışmaların 2016’nın ilk yarısı için bir risk unsuru olduğunu belirtmek istiyoruz.

Dış ticaret açısından mevcut veriler, ılımlı büyüme performansı ile enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan ciddi düşüşün dış ticaret açığını olumlu etkilediğini ortaya koymaktadır. Yılın son çeyreğinde AB kaynaklı talebin hareketlenmesi cari açığa olumlu katkı verme potansiyeli taşırken Rusya ile yaşanan kriz, dış ticareti ve turizm gelirlerini orta vadede olumsuz etkileyebilir. İhraç pazarlarında oluşan jeo-politik belirsizliklerin ihracat üzerinde aşağı yönlü risk taşıması karşısında 2016 yılında iç talebin toparlanmasına bağlı olarak dış ticaret açığını artabileceğini söyleyebiliriz.

2016 yılı için küresel likidite koşullarının daha sıkı olması ekonominin kur ve faiz değişimlerine duyarlılığını artırmaktadır. Bu konuda para politikasının basiretli bir biçimde uygulanmasının önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. Öte yandan bir diğer risk unsuru olarak, Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki jeo-politik gelişmelerin belirsizlikleri artırdığını ve dış ticaret ile turizm performansımız üzerinde 2016 yılı için olumsuz etkide bulunma potansiyeli taşıdığını görüyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ